ENGLISH
 

Opkikkeren zonder af te kicken

‘Herstel’, dat is toch geen harm reduction? Wél als je het ruimer ziet dan alleen abstinentie. En dat doen we in de nieuwe editie van Mainline. Relaties opbouwen, drugsgebitten repareren, ondervoeding tegengaan: net zo goed herstel. Ook als je blijft gebruiken. En soms blijkt ook de laatste horde dan toch te nemen.

Nog maar net binnen als hoofdredacteur, heb ik voor mijn eerste Mainline editie meteen een dilemma te pakken. Al een tijdje ligt het thema ‘herstel’ op de plank. Maar… is dat nou een onderwerp waar wij het over moeten hebben? We zijn er namelijk niet om lezers te vertellen hoe ze hun basepijp aan de wilgen moeten hangen. We zijn er juist om het te hebben over het leven mét de basepijp. De redactie is daarom een beetje verdeeld, maar uiteindelijk gaat iedereen overstag. We doen het. Dat het een beetje schuurt, is altijd goed. Dan gaat het ook ergens over.

Zo komen we er tijdens de redactievergadering achter hoezeer ‘herstel’ aan abstinentie is gekoppeld. Alsof het praktisch hetzelfde is. Maar hoezo zou clean worden de enige weg zijn naar herstel? Alsof je eerst een afkickbewijs moet laten zien voordat je weer iets mag opbouwen. Niet vreemd dat je dan moedeloos wordt als die zoveelste poging mislukt.

Pas wanneer we de koppeling met afkicken loslaten, komen de ideeën voor de herstel-editie. Hoe je met kleine stappen een familierelatie kunt herstellen, bijvoorbeeld. Of tips voor mensen met een voedingstekort (bier mét nootjes). Praktisch, haalbaar en met een beetje zelfspot. We vinden een mooie basis in ons eigen rapport ‘Ons Herstel’ (dat je hier digitaal kunt vinden): een reeks dieptegesprekken met (ex-)gebruikers over de succesfactoren van herstel. Het valt op dat duurzaam herstel regelmatig ergens anders begint dan bij abstinentie (en er vaak wel mee eindigt).

Het meeste zeggen natuurlijk de persoonlijke ervaringen. Zoals in het interview met Yvonne, die zich pas echt hersteld voelde toen ze kon accepteren dat een onderhoudsdosis methadon iets anders is dan actief gebruiken. De lat lager leggen, daar kan iedereen wel wat mee. Zelf heb ik ook veel met de opmerking in een ander interview. Daarin merkt Frank op dat herstel suggereert dat je naar iets teruggaat. Maar als je tegen de vijftig bent en al sinds je vijftiende gebruikt, waar moet je dan naar terug?

Opkikkeren zonder afkicken, zo heet de nieuwe Mainline. Persoonlijk heb ik namelijk nooit veel gehad met de term ‘herstel’, in mijn voorwoord lees je waarom. Ontvang je Mainline nog niet? Je bestelt een losse editie hier of kunt een abonnement aanvragen via d.vandok@mainline.nl.

Tim Jansma

Copyright Mainline 2019. Webdesign by Studio Odilo Girod, hosting & CMS by Blogbird.