ENGLISH
 

Chemsex

In de gaycene is het gebruik van drugs tijdens de seks wereldwijd een groeiend fenomeen. Vooral de opkomst van het gebruik van crystal meth en het injecteren van drugs (slammen) springt hierbij in het oog. Op dating apps en websites zoeken mannen naar sekspartners met dezelfde intenties. Ze screenen hierbij vaak op termen als ‘high & horny’, ‘party & play’, ‘chems-friendly’, ‘chems’, ‘parTy’, ‘chill out’ of ‘sleazy sex’. Onder professionals wordt seks onder invloed van drugs door mannen die seks hebben met mannen (MSM) 'chemsex' genoemd.

Meerwaarde
Chemsex wordt vaak als geiler en opwindender ervaren. Tijdens chemsex worden meestal meerdere middelen gecombineerd. Onder invloed van uppers zoals cocaïne, XTC, MDMA, speed of crystal meth worden grenzen verlegd en het orgasme uitgesteld, waardoor seks heel lang kan doorgaan. Bij het gebruik van downers als GHB, GBL, MXE of ketamine wordt de seks als meer intens ervaren.

Ook in Nederland neemt het gebruik van crystal meth en de injecteren van drugs onder MSM gestaag toe. Crystal meth - straatnaam Tina - wordt meestal tijdens een seksdate of seksfeest in een privé-setting gebruikt. Tina is veruit de krachtigste stimulant verkrijgbaar op de Europees drugsmarkt. Het gebruik geeft een intense euforie, vooral bij slammen. Maar doordat de come down (kater) dagenlang kan duren en regelmatig gepaard gaat met intense craving (trek), is de verleiding opnieuw te gebruiken vaak onweerstaanbaar. Veel mannen vinden het moeilijk om controle over het gebruik te behouden.

Tina en slammen in een seksuele setting
In 2014 en 2015 verrichtte Mainline onderzoek naar het gebruik van Tina en slammen in een seksuele setting. Beide fenomenen onder MSM waren in Nederland nooit eerder onderzocht en beschreven. Dit onderzoek leidde tot het signaleringsrapport 'Tina & Slammen', dat Mainline schreef in samenwerking met Soa Aids Nederland. Het rapport is gebaseerd op statistische Nederlandse gegevens, een literatuuronderzoek en 27 diepte-interviews met MSM die crystal meth gebruik(t)en. Daarnaast zijn professionals geïnterviewd die met MSM werken of mogelijk met deze doelgroep te maken krijgen. Vanwege het beperkt aantal statistisch relevante cijfers, is er vooralsnog weinig bekend over de prevalentie van crystal meth-gebruik en het injecteren van drugs onder de Nederlandse MSM-populatie.

In de problemen
Mainline signaleert dat een grote groep homomannen bewust en veilig drugs gebruikt en daarbij geen ernstige gezondheids- of seksuele problemen ondervinden. Toch groeit het aantal die als gevolg van chemsex afglijdt en zowel sociaal-maatschappelijk als met hun gezondheid in problemen komt. Zij kampen regelmatig met lichamelijke klachten als slapeloosheid, verminderde weerstand en gewichtsverlies. Of met geestelijke klachten als angst, depressies, psychoses en zelfs suïcidale neigingen.

Chemsex meetings
Sinds twee jaar organiseert Mainline tweewekelijkse bijeenkomsten voor homo- en biseksuele mannen die drugs tijdens seks gebruiken. Evenals meetings voor mannen die geen drugs meer willen gebruiken of inmiddels met chemsex zijn gestopt. Mainline biedt een veilige omgeving waar mannen met elkaar kunnen praten over het verantwoorder gebruik van chems, of een leven zonder chemsex. Mainline verstrekt hierbij informatie en geeft support om mogelijke gezondheidsschade te beperken. 


Voorlichtings materiaal voor MSM
Mainline ontwikkelde een brochure met praktische informatie over veilig en verantwoord slammen, het verminderen van de kans op psychoses en het verzachten van de come down (kater). Tevens zijn er twee magazines over chemsex verschenen. Voor meer info, bezoek onze webshop.

Website sexntina.nl
Mainline en SOA Aids Nederland lanceerden begin 2018 een website voor mannen die seks hebben met mannen (MSM) en crystal meth (en andere drugs) in een seksuele setting gebruiken. De website is zowel informatief voor de doelgroep als voor professionals. Zie: www.sexntina.nl

Chemsex en professionals
Mainline richt zich op het verbeteren van de hulp aan mannen die door chemsex in de problemen komen. We focussen hierbij op het vergroten van inzicht en begrip bij professionals en denken mee over het ontwikkelen van effectieve hulpstrategieën. Dit door het geven van presentaties en trainingen op maat voor professionals uit de gezondheids- en verslavingszorg, het organiseren van expertmeetings, het hosten van netwerkbijeenkomsten enz. Voor meer informatie kun je terecht op onze trainingspagina

Chatten over chems
Heb je vragen? Ben je op zoek naar informatie, hulp of support? Of wil je je chemsex-ervaring delen? Het team is elke dinsdag en woensdag tussen 15:00 en 18:00 uur online op onze chemsex chat.

Onze huidige projecten


nationaal

Verwarde personen

Deskundigheidsbevordering zorg in de maatschappelijke opvang

Steeds vaker hebben maatschappelijke opvanglocaties voor dak- en thuislozen te maken met ernstig verwarde personen. Regelmatig gebruiken deze personen ook drugs en/of alcohol (dubbel diagnose) en soms is er ook sprake van een lichte verstandelijke beperking (triple diagnose). Om professionals die met deze doelgroep werken te ondersteunen ontwikkelen Mainline en Volksbond Streetcornerwork een training. Ook gaan wij gezamenlijk een handleiding ontwikkelen die landelijk beschikbaar wordt.

> Lees meer
nationaal

Hepatitis C - Amsterdam

Nederland

In 2014 deed Mainline onderzoek naar risicoprevalentie en kennis op het gebied van Hepatitis C (HCV) onder bezoekers van laagdrempelige dag-inloopvoorzieningen in Amsterdam. Afgelopen februari 2017 is het HCV Project Amsterdam gestart: Bewustwording, opsporing en toeleiding tot effectieve Hepatitis C zorg; Naar virus-eliminatie onder (ooit) injecteerders in Amsterdam.

> Lees meer
nationaal

Chemsex

In de gaycene is het gebruik van drugs tijdens de seks wereldwijd een groeiend fenomeen. Vooral de opkomst van het gebruik van crystal meth en het injecteren van drugs (slammen) springt hierbij in het oog. Op dating apps en websites zoeken mannen naar sekspartners met dezelfde intenties. Ze screenen hierbij vaak op termen als ‘high & horny’, ‘party & play’, ‘chems-friendly’, ‘chems’, ‘parTy’, ‘chill out’ of ‘sleazy sex’. Onder professionals wordt seks onder invloed van drugs door mannen die seks hebben met mannen (MSM) 'chemsex' genoemd.

> Lees meer
internationaal

Bridging the Gaps 2 - 2016 t/m 2020

Indonesië, Kenia, Nepal, Pakistan, Zuid-Afrika, Tanzania (NIEUW!)

Het Bridging the Gaps programma heeft een tweede ronde financiering ontvangen van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daardoor kunnen we ons tot 2020 blijven inzetten om de gezondheid en rechtspositie van druggebruikers, sekswerkers en lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LHBT) mensen in bovenstaande zes landen te verbeteren.

> Lees meer
internationaal

Mainline: doping in de recreatieve sport

Mainline is onderdeel van een nieuw Europees project dat twee online interventies voor ‘Performance and Image Enhancing Drugs (PIED)’ toetst. Objectieve informatie over dit onderwerp is mondjesmaat beschikbaar, maar er wordt al jaren van uit gegaan dat het gebruik van PIED in de recreatieve sport toeneemt. Het gaat hier dan om middelen die mensen (zouden) helpen bij het afvallen en/of het sneller kweken van spieren. 

> Lees meer
nationaal

GHB overdosis preventie

Nederland & België

In een veranderde maatschappij, waarbij mensen experimenteren met nieuwe soorten drugs, is een urgente noodzaak om kennis op te doen van overdosis risico’s onder mensen die andere drugs (dan opiaten zoals heroine) gebruiken.

> Lees meer

Onze afgeronde projecten

internationaal

Harm reduction voor stimulantgebruikers

Mainline-GIZ onderzoek

Mainline onderzocht de ‘best practices’ in verschillende landen op het gebied van harm reduction-interventies voor gebruikers van stimulanten. Het project wordt ondersteund door Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) onder het programma Global Partnership on Drug Policies and Development (GPDPD).

> Lees meer
nationaal

Signalerings rapport mannelijke sekswerkers

Nederland

Op initiatief van Mainline vond in nauwe samenwerking met de GGD Amsterdam binnen het Prostitutie & Gezondheidscentrum 292 tussen november 2013 en februari 2014 een voorverkenning plaats onder mannelijke en transgender sekswerkers.

> Lees meer
nationaal

Quickscan Kampen

In oktober 2017 is Mainline in opdracht van de gemeente Kampen gestart met een Quickscan naar middelengebruik onder jongeren en jongvolwassenen in deze gemeente. 

> Lees meer
nationaal

Swingen: ​middelengebruik en seksuele keuzes

Nederland

In 2011 deed Mainline een voorverkenning onder swingers om meer zicht te krijgen op de aard, functie en combinaties van middelengebruik. Het doel hiervan was om een gerichter beeld te krijgen van de meerwaarde, motieven en invloed van middelengebruik op seksuele keuzes.

> Lees meer
internationaal

Bridging the Gaps 1 - 2012 t/m 2016

Indonesië, Kenia, Nepal, Pakistan en Zuid-Afrika

Mainline werkt via dit programma aan de verbetering van mensenrechten en de gezondheid van druggebruikers in bovenstaande vijf landen. Het Bridging the Gaps programma liep van 2012 tot 2016. Wegens succes is het programma verlengd en zal onder de naam 'Bridging the Gaps 2' lopen tot 2020!

> Lees meer
internationaal

Back to society

Georgië

Dit project - dat liep van 2014 t/m 2015 - geeft aandacht aan de specifieke behoeften van mensen die uit de gevangenis komen.

> Lees meer
Copyright Mainline 2019. Webdesign by Studio Odilo Girod, hosting & CMS by Blogbird.