ENGLISH
 

Nationale Hepatitis Dag 9 november 2017 Utrecht

Zoals in voorgaande jaren nam Mainline ook dit jaar weer deel aan de Nationale Hepatitis Dag met onder meer een Harm Reduction informatiestand. 

De dag, deze keer in de Jaarbeurs in Utrecht, was gevuld met een programma waarin de ontwikkelingen van het afgelopen jaar door professionals werden gepresenteerd, er was ruimte voor debat, om te netwerken tussen de presentaties, en de Nederlandse Leverpatiënten Vereniging (NLV) luidde samen met lever-experts de noodklok.

De campagne van de NLV en de experts – die voor het eerst gezamenlijk optrekken – moet aandacht vragen voor leverziekten en ertoe leiden dat patiënten, artsen en overheid in beweging komen.
Iets dat tot nu toe onvoldoende gebeurt, vinden zowel de vereniging als de experts. 

Het aantal mensen dat onnodig overlijdt aan de leverziekten chronische hepatitis B en C neemt toe. Dat blijkt uit onderzoek van het Rotterdamse Erasmus MC. 


,,Als we nu niets doen, zijn er over tien jaar zo’n 5000 onnodige doden’’, zegt Jan Hendrik Richardus, epidemioloog en hoogleraar Infectieziekten en Publieke Gezondheid aan het Erasmus MC. 

Volgens de NLV en de lever-experts is het grote publiek onvoldoende geïnformeerd over chronische hepatitis B en C. Beide ziekten zijn sluipmoordenaars; veel mensen merken niet dat ze deze ziekten onder de leden hebben. Beide ziekten kunnen goed worden behandeld.
De behandeling voor hepatitis C garandeert bijna 100% genezing, de behandeling tegen hepatitis B garandeert voor bijna 100% onderdrukking. 

De NLV en de lever-experts doen een beroep op de overheid; ze willen graag dat er geld beschikbaar wordt gesteld voor de uitvoering van het Nationaal Hepatitis Plan (november 2016) en het advies van de Gezondheidsraad (november 2016). Het uiteindelijke doel van de NLV en de lever-experts is te voorkomen dat er in 2020 nog doden vallen als gevolg van hepatitis B en C.Een project zoals momenteel in Amsterdam loopt voor de bewustwording en screening, opsporing en toeleiding tot effectieve Hepatitis C zorg onder (ooit) injecteerders, geïnitieerd door de Regenboog Groep en uitgevoerd door Mainline, GGD Amsterdam en de Regenboog Groep, zijn een voorbeeld van een effectieve en praktische samenwerking in de bestrijding van HCV die op nationaal niveau zou moeten plaatsvinden.     

Copyright Mainline 2019. Webdesign by Studio Odilo Girod, hosting & CMS by Blogbird.