ENGLISH
 

Workshops voor gebruikers: APK-test voor de basepijp

Mainline biedt diverse trainingen, niet alleen aan professionals in de zorg maar ook aan gebruikers. Het is een goede manier om in gesprek te komen over hun gebruik en (meer) bewustzijn te creëren rondom de gezondheid en risico's.

Vorige week waren onze veldwerkers Toon en Annet te gast bij de medische unit van Omnizorg in Apeldoorn. Daar gaven zij de workshop Baselab, beter bekend als de ‘APK-test’ voor de basepijp.

Een impressie...
In het gebouw van Omnizorg op de stationsstraat in Apeldoorn is van alles te doen voor daklozen en druggebruikers. Denk aan de gebruikersruimtes, opvangmogelijkheden, hulpverlening en dagactiviteiten. De ruime kantine op de eerste verdieping, is de ontmoetingsplek .

Voor Mainline de perfecte plek om de Baselab uit te stallen vanwege de laagdrempelige sfeer. Daarbij is de rookruimte ernaast op het terras makkelijk bereikbaar.

Al snel staat er een groep nieuwsgierigen over de tafel heen gebogen, een aantal met een basepijpje in de hand klemmend voor wat er komen gaat. Men is op de hoogte van Mainline’s komst.

'Worden er nou basepijpjes uitgedeeld vandaag', wordt er gevraagd? Een voor een mogen de base-rokers plaatsnemen aan de baselabtafel om te praten over de kwaliteit van zijn of haar pijp.

Veldwerker Toon haalt met een pincet een koperen gaasje uit een pijp en houd deze voor het vergrootglas. 'Oei, dat zijn wel erg grote gaten in mijn zeefje, ik had er vorige week nog nieuwe ingedaan', aldus een deelnemer.

Toon geeft tips waar hij kan; over de betere kwaliteit van stalen zeefjes, de voordelen van het roken zonder as, de hete lucht die vrijkomt bij het uitbranden van de pijp et cetera.

De volgende deelnemer vertelt trots over zijn kleine pijpje die hij zo makkelijk overal bij zich kan dragen. 'Handig he?' Toon: ' Jazeker, het is een mooi pijpje en ook van zwaarder metaal zodat er mogelijk minder giftige dampen vrij komen bij het roken.'

Ook is de kans dat er bij het schrapen naar Fiado, aan de binnekant van de pijp, minder metaal-vijlsel vrijkomt dan bij een pijp met 'zachter' metaal, zoals bijvoorbeeld aluminium.

De deelnemers vinden het leuk om in te zoomen op hun pijpje, te vertellen over hun gebruikersrituelen en welke tips ze denken te zullen toepassen voor de toekomst. Kortom, een geslaagde middag, waarbij gebruikers voortaan hopelijk bewuster zijn van mogelijke risico’s rondom de longen.

Bekijk ons trainingsoverzichtCopyright Mainline 2018. Webdesign by Studio Odilo Girod, hosting & CMS by Blogbird.