Hieronder een overzicht en korte beschrijving van uitgegeven rapporten en onderzoeken door Mainline.
Mainline onderzocht de ‘best practices’ in verschillende landen op het gebied van harm reduction-interventies voor gebruikers van stimulanten. Het project wordt ondersteund door Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) onder het programma Global Partnership on Drug Policies and Development (GPDPD).
Lees het rapport of de samenvatting.
Om chemsex onder MSM in Nederland beter in kaart te brengen, monitort Mainline twee MSM-dating sites: een populaire gay dating site, en een internationale hardcore website waar mannen met ruigere of meer kinky interesses op hun voorkeuren naar een sekspartner kunnen zoeken. Bekijk hier de bevindingen.
Fleur Godrie deed onderzoek naar de effectiviteit van mobile health als onderdeel van harm reduction programma’s. Er wordt geconcludeerd dat informatie veel toegankelijker wordt en harm reduction diensten kunnen groeien in frequentie en relevantie voor het individu. Lees hier haar rapport
Beide onderzoeken zijn uitgevoerd door studenten aan de Vrije Universiteit in het kader van hun studie Health Sciences. De onderzoeken zijn gedaan onder mensen die drugs gebruiken.
Het ene onderzoek richtte zich op toegang tot sexuele gezondheid. Bij het andere onderzoek lag de focus vooral op mensen die Amfetamine gebruiken.
1. Sexual and Reproductive Health Services for People who Use Drugs
Tatiana Mouhebati deed onderzoek naar de toegang die gebruikers hebben (in acht BtG landen) tot diensten die zich richten op seksuele gezondheid.
2. Service delivery for people who use Ampetamine-Type-Stimulants in alignment with harm reduction principles
Wereldwijd neemt het gebruik van (meth-)amfetamine sterk toe. Agnes Walk onderzocht of organisaties - die zich richten op de gezondheid van druggebruikers - toegerust zijn op de behoeften van deze groep gebruikers. Zij concentreerde zich op de situatie in Zuid-Afrika, Indonesië en Nepal.
Ook in 2017 heeft Mainline weer een enquête gehouden onder de opiaat-basecokegebruikers. In de enquête zijn aan 69 deelnemers in 15 steden in Nederland verschillende vragen voorgelegd over de klachten die er zijn, onder meer m.b.t. de kwaliteit van de middelen en de gezondheid (psychisch en fysiek). Bekijk hier de bevindingen
Enquête onder basecoke- en/of opiaatgebruikers (2016)
Mainline nam bij 75 basecoke- en/of opiaatgebruikers een enquête af over drugs, gezondheid, wonen en kwaliteit van leven. Bekijk hier de bevindingen
In 2016 deed Mainline een tevredenheidpeiling onder cliënten van de opiaatbehandeling binnen de verslavingszorg in Nederland. Lees de signaalrapportage.
Mainline deed in 2015 onderzoek naar het druggebruik onder Thaise sekswerkers. Daaruit bleek dat zij de weg naar hulp niet kennen en vinden. Lees de Assessment Study October 2016
Mensen die zeer regelmatig GHB gebruiken, verliezen vaak het bewustzijn en raken zelfs in coma. Deze groep heeft te weinig kennis om een overdosis te voorkomen of iemand te helpen die ‘outgaat’. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport 'Overdosispreventie onder mensen die GHB gebruiken' van stichting Mainline en CVO.
Op initiatief van Mainline en in nauwe samenwerking met de GGD Amsterdam vond een voorverkenning plaats onder mannelijke en transgender sekswerkers. Uitkomst is dat deze (voor het onderzoek geraadpleegde) groep tijdens hun werk relatief vaak middelen gebruikt. Onder invloed vertonen ze eerder seksueel risicovol gedrag. Lees het signaleringsrapport
Lees het verslag van de Partner Meeting die Mainline en AFEW organiseerden van 8 tot 10 april 2014: Health and Rights of People who use Drugs
Naar aanleiding van Mainline’s NPS special besloten wij eind 2016 een enquête te houden onder smartshops in Nederland. Dit om zicht te krijgen op welke middelen momenteel populair zijn onder bezoekers van smartshops. Bekijk hier de uitkomsten van de Smartshop enquete 2016.
In de gemeente Hof van Twente maakte men zich zorgen over het middelengebruik onder jongeren en jongvolwassenen. Deze quick scan is uitgevoerd om een eerste inschatting te maken van de situatie. Door middel van het spreken met jongeren, ouders, professionals, horecamedewerkers en andere bewoners van de Hof van Twente is in kaart gebracht in hoeverre er sprake is van problemen omtrent alcohol‐en druggebruik onder jongeren en jongvolwassenen in Hof van Twente.
Door: Masha Spits (Mark Bench) Renate van Bodegom (Mainline). Lees de QuickScan
In een kwalitatief onderzoek kijkt Hayley Murray naar de beste manieren om peers te betrekken in harm reduction werk. Zij beantwoordt vragen zoals: hoe kunnen initiatieven van peers hun volledige potentieel bereiken? Hoe krijg je de motivatie van een peer en een organisatie beter op een lijn? En waarom krijgen de meeste peer-werkers niet betaald? Lees het onderzoek
Deze studie onderzoekt hoe en in welke mate er een pleidooi wordt gevoerd voor de mensenrechten van mensen die drugs gebruiken. Ook wordt gekeken hoe mensenrechten bepleiting kan bijdragen aan betere en effectievere harm reduction strategieen en diensten.
In Nederland bestaat geen eenduidig beleid rond de verstrekking van methadon aan alcoholgebruikers. Het ontbreken van duidelijke richtlijnen zorgt soms voor getouwtrek tussen druggebruikers en hulpverleners en veel onzekerheid voor alle partijen. Lees het rapport.