ENGLISH

Hepatitis C - Amsterdam

Nederland


In 2014 deed Mainline onderzoek naar risicoprevalentie en kennis op het gebied van Hepatitis C (HCV) onder bezoekers van laagdrempelige dag-inloopvoorzieningen in Amsterdam.

De meerderheid liep risico op HCV infectie:
86 bezoekers vulden de risicotest in

21% door het (ooit) injecteren van drugs
61% liep op een andere manier risico

bijvoorbeeld doordat men ooit een tandarts- behandeling of operatie gehad heeft in landen waar veel hcv voorkomt, of men uit een hoog endemisch gebied komt.

Meer informeren over HCV

Slechts een klein deel van hen (39% en 17% resp.) geeft aan ooit getest te zijn op HCV. Van degenen die aangeven positief getest te zijn, is niemand onder behandeling (geweest).

De discrepantie tussen de hoeveelheid zelfgerapporteerde risico’s en de mate waarin deze groep getest is op HCV maakt duidelijk dat meer prioriteit nodig is bij betrokken partijen - ook gezien de verbeterde behandelmogelijkheden.


De resultaten
• Laagdrempelige opvangvoorzieningen zijn goede plekken om HCV risicogroepen op te sporen.
• In 2015 zitten de GGB en andere relevante organisaties in Amsterdam rond de tafel om de toegang tot HCV zorg aldaar te verbeteren en deze groepen de prioriteit te geven die ze verdienen.


Contactpersoon: Rian Warmoeskerken,
Programma manager Nationaal


Mainline deed dit onderzoek in samenwerking met De Regenboog en de MDHG.

Onze huidige projecten


Monitor Drugs trends spoort lokale signalen op

De door Mainline ontwikkelde 'Monitor Drugs trends' is een methode waarmee we inzicht krijgen in en houden op lokale signalen en trends rondom drugsgebruik in een bepaald gebied. In Alkmaar en Zwolle zetten we eind 2016 deze methode in.

> Lees meer
nationaal

Signalerings rapport mannelijke sekswerkers

Nederland

Op initiatief van Mainline vond in nauwe samenwerking met de GGD Amsterdam binnen het Prostitutie & Gezondheidscentrum 292 tussen november 2013 en februari 2014 een voorverkenning plaats onder mannelijke en transgender sekswerkers.

> Lees meer
internationaal

Bridging the Gaps 2 - 2016 t/m 2020

Indonesië, Kenia, Nepal, Pakistan, Zuid-Afrika, Tanzania (NIEUW!)

Het Bridging the Gaps programma heeft een tweede ronde financiering ontvangen van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daardoor kunnen we ons tot 2020 blijven inzetten om de gezondheid en rechtspositie van druggebruikers, sekswerkers en lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LHBT) mensen in bovenstaande vijf landen te verbeteren.

> Lees meer
internationaal

GHB overdosis preventie

Nederland & België

In een veranderde maatschappij, waarbij mensen experimenteren met nieuwe soorten drugs, is een urgente noodzaak om kennis op te doen van overdosis risico’s onder mensen die andere drugs (dan opiaten zoals heroine) gebruiken.

> Lees meer
nationaal

Crystal meth-gebruik en injecteren van drugs onder MSM

Nederland

Het gebruik van crystal meth neemt de laatste jaren toe in de Europese gayscene. Ook in Nederland is deze superspeed in bepaalde homonetwerken populair. Leon Knoops, veldwerker bij Mainline, sprak afgelopen jaar met tientallen mannen die meth gebruiken in combinatie met seks. Mainline en Soa Aids Nederland brachten samen een signaleringsrapport (Tina & Slammen) uit.

> Lees meer
nationaal

Hepatitis C - Amsterdam

Nederland

In 2014 deed Mainline onderzoek naar risicoprevalentie en kennis op het gebied van Hepatitis C (HCV) onder bezoekers van laagdrempelige dag-inloopvoorzieningen in Amsterdam.

> Lees meer

Onze afgeronde projecten

internationaal

Bridging the Gaps 1 - 2012 t/m 2016

Indonesië, Kenia, Nepal, Pakistan en Zuid-Afrika

Mainline werkt via dit programma aan de verbetering van mensenrechten en de gezondheid van druggebruikers in bovenstaande vijf landen. Het Bridging the Gaps programma liep van 2012 tot 2016. Wegens succes is het programma verlengd en zal onder de naam 'Bridging the Gaps 2' lopen tot 2020!

> Lees meer
nationaal

Swingen: ​middelengebruik en seksuele keuzes

Nederland

In 2011 deed Mainline een voorverkenning onder swingers om meer zicht te krijgen op de aard, functie en combinaties van middelengebruik. Het doel hiervan was om een gerichter beeld te krijgen van de meerwaarde, motieven en invloed van middelengebruik op seksuele keuzes.

> Lees meer
internationaal

Back to society

Georgië

Dit project - dat liep van 2014 t/m 2015 - geeft aandacht aan de specifieke behoeften van mensen die uit de gevangenis komen.

> Lees meer
nationaal

Vooroordelen middelengebruik & hiv positief

Nederland

De Open Universiteit deed onderzoek naar hiv en stigma in de zorg. Met hulp van Mainline is extra gekeken naar stigma en middelengebruikers die hiv-positief zijn. Ofwel, de vooroordelen waar zij mee te maken hebben.

> Lees meer
nationaal

MSM, middelengebruik en seksueel risicogedrag

Nederland

Mainline en de Schorerstichting voerden in 2009 een kwalitatief onderzoek uit naar mannen die seks hebben met mannen (MSM), middelengebruik en risicogedrag.

> Lees meer
nationaal

Trainingen rond Nationale hepatitis C-campagne

Nederland

In 2009 en 2010 voerde het Nationaal Hepatitis Centrum een landelijke hepatitis C-campagne. Mainline gaf in het kader hiervan trainingen over hepatitis C, testen en counseling aan verpleegkundigen in de verslavingszorg.

> Lees meer
Copyright Mainline 2017. Webdesign by Studio Odilo Girod, hosting & CMS by Blogbird.