ENGLISH
Nieuwsbrief  

Chemsex; open training in Utrecht 19 oktober 2017

Mainline signaleert sinds 2012 de normalisering van druggebruik tijdens de seks in de Nederlandse gay scene. Onder professionals is dit fenomeen beter bekend als chemsex.

Slammen

De laatste jaren neemt het gebruik van crystal meth en het intraveneus injecteren van drugs (slammen genaamd) binnen bepaalde seksnetwerken toe. Deze meer duistere vorm van chemsex kan lichamelijke, geestelijke en seksuele klachten veroorzaken. Voor professionals is het vaak ingewikkeld het gesprek over chemsex aan te gaan.

Chemsex

Trainer/veldwerker Leon Knoops richt zich sinds 2010 op druggebruik in de Nederlandse gay scene. Hij is medeauteur van het signaalrapport 'Tina en slammen; MSM, crystal meth-gebruik en het injecteren van drugs in een seksuele setting' en geeft regelmatig trainingen, workshops en presentaties over het fenomeen chemsex. 

Sinds een jaar faciliteert Mainline tweewekelijkse meetings voor homomannen die actief gebruiken of met chemsex zijn gestopt. Daarnaast heeft Mainline specifiek infomateriaal voor de chemsex scene ontwikkelt. 

Training

De training belicht verschillende facetten rond chemsex en is gericht op professionals uit de (seksuele) gezondheids- en verslavingszorg. Tijdens de training wordt uitgebreid ingezoomd op populaire (nieuwe) middelen en combi’s die momenteel worden gebruikt. Wat is de meerwaarde? Welke klachten kunnen opspelen? Wat is de invloed van gebruik op seksueel welzijn? Hoe ga je als professional het gesprek aan? Hoe kunnen mannen met een hulpvraag beter worden doorverwezen? Ervaringsdeskundige Sjef - ruim twee jaar clean crystal meth slammen - onderbouwt de training met het openhartige verhaal over zijn gebruiksverleden, afkick en weg naar herstel. 

Seksuoloog en cultuurfilosoof Erik van Beek ziet het fenomeen chemsex steeds vaker terug in zijn praktijk. Erik zoomt in op mogelijke onderliggende motieven, mechanismen en issues. Wat beweegt de mens in zijn zoektocht naar gevaar, duisternis en grensoverschrijdend gedrag? Hoe kun je chemsex in een breder perspectief plaatsen? 


Preventiemedewerker Bart-Jan Mulder van de GGD Amsterdam deelt de resultaten van recent onderzoek naar chemsex onder MSM die de soa-poli bezoeken. Daarnaast heeft de GGD afgelopen jaren verschillende interventies in het kader van chemsex opgestart. Enerzijds om de doelgroep in kaart te brengen, anderzijds door met laagdrempelige activiteiten passende hulp aan te bieden. Daarbij worden zowel de successen als hindernissen besproken. 


Wanneer: donderdag 19 oktober 2017, van 9:30 tot 17:00 uur
Waar: Utrecht (loopafstand CS)
Kosten: 275 euro p/p (inclusief lunch, versnaperingen en drankjes)
Maximaal aantal deelnemers: 20
Bij minder dan 10 aanmeldingen wordt de training geannuleerd. Aanmelden voor 30 september a.s.
Accreditatie van de training is mogelijk.

Voor meer informatie en/of aanmelding, mail Leon Knoops:
l.knoops@mainline.nl of bel: 020 – 682 2660


Copyright Mainline 2017. Webdesign by Studio Odilo Girod, hosting & CMS by Blogbird.